Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, “Akdeniz kuanda yer alan bir lke olarak iklim krizinin etkilerini daha fazla hissetmeye baladk. ‘Yeni normal’ olarak adlandrlan bu dnemde, bilhassa bizim iin topran, suyun, tarm ve hayvancln nemi gnden gne artyor.” dedi.
Cumhurbakan Erdoan, Betepe Millet Kongre ve Kltr Merkezi’nde dzenlenen 4. Tarm Orman uras kapan programna katld.
Konumasna katlmclar selamlayarak balayan Erdoan, “Sizlerin nezdinde 81 ilimizde byk bir emekle alan, aln teri dken, rzkn topraktan temin eden tm iftilerimize, reticilerimize selamlarm, sevgilerimi gnderiyorum.” ifadesini kulland.
lkenin drt bir yanndaki iftilerin de Dnya iftiler Gn’n tebrik eden Cumhurbakan Erdoan, “Rabb’im hepsine helal, hayrl ve bereketli kazanlar nasip eylesin, retimimize yaptklar katklar iin her bir kardeime kalpten teekkrlerimi iletiyorum.” dedi.
4. Tarm Orman uras’nn tarm sektr bata olmak zere lke ve millet iin hayrlara vesile olmasn temenni eden Erdoan, Tarm ve Orman Bakan brahim Yumakl ve ekibi ile ura’nn dzenlenmesinde emei geenlere teekkr etti.
Cumhurbakan Erdoan, 28 Nisan’da balayan ura’da gn boyunca olduka verimli, kapsaml, zm odakl istiareler yapldn belirterek, unlar syledi:
“ura erevesinde srdrlebilir tarmdan sulamaya, bitkisel retimden hayvan salna, retim desteklerinden gda gvenliine, balklk ve su rnlerinden tarmda teknolojik dnme ok geni bir yelpazeyi kapsayan 16 ayr alma grubunda ksa, orta ve uzun vadeli stratejiler belirlendi. Bakanlk mensuplarmz, akademisyenlerimiz, sektr temsilcilerimiz, iftilerimiz, sivil toplum kurulularmz ve dier tm katlmclar youn bir mesai harcayarak ura’y hamdolsun, baaryla neticelendirdi. Birazdan milletimizle paylaacamz ura kararlarnn, lkemiz ve milletimiz iin hayrlar getirmesini diliyorum.
Cumhurbakan olarak, tarm faaliyetlerimizi gelitirecek, iftilerimizi glendirecek bu kararlarn uygulama srelerini yakinen takip edeceimi de burada zellikle vurguluyorum. Kresel lekte ba gsteren snamalara her gn bir yenisi ekleniyor. Dnyay kasp kavuran salgn hastalklardan iklim krizine, korumac politikalarn ykselie gemesinden sava ve atmalara, bu yeni dnem her seferinde bambaka sorunlarla karmza kyor. Corafi konumu ve gelimilik dzeyinden bamsz olarak tm lkeler bu sorunlarla bir ekilde yzlemek zorunda kalyor. Getiimiz asrda yeralt kaynaklar iin yrtlen mcadele bugn tarm alanlar ve su kaynaklarnn kontrol iin verilmektedir.”
“YEN BR DESTEKLEME MODELMZ DEVREYE ALDIK”
Erdoan, iklim krizine deinerek, “Akdeniz kuanda yer alan bir lke olarak iklim krizinin etkilerini daha fazla hissetmeye baladk. ‘Yeni normal’ olarak adlandrlan bu dnemde, bilhassa bizim iin topran, suyun, tarm ve hayvancln nemi gnden gne artyor. Gelinen noktada milletimizin gda gvenliini temin etmek, lkemiz iin milli gvenlik meselesine dnmtr. Su, tarm ve hayvanclk politikalarmz ite bu gerein nda byk bir ciddiyetle tayin ve tatbik ediyoruz.” ifadelerini kulland.
Bu dorultuda, devrim niteliindeki retim planlamasnn baaryla faaliyete geirildiini aktaran Cumhurbakan Erdoan, “Stratejik rnler bata olmak zere artk hangi rnn nerede ve hangi miktarda ekileceine biz karar veriyoruz. retim planlamasyla uyumlu bir ekilde yeni bir destekleme modelimizi de devreye aldk. iftilerimiz hangi rne ne kadar destek alacan nceden biliyor ve ekim plann buna gre ekillendiriyor.” diye konutu.
“OLUMLU NETCELERN NMZDEK 3 YIL NDE DAHA NET GRECEZ”
Cumhurbakan Erdoan, hayvanclkta da planlama blgeleri oluturulduunu ve retim yapacaklara ynelik ilave tevik ve desteklerin ilan edildiini bildirerek, “retim planlamasnn olumlu neticelerini nmzdeki 3 yl iinde daha net greceiz.” deerlendirmesini yapt.
lke tarm iin ok nemli olan tarm saym konusunda btn kurumlarn meseleyi sahiplenecei ekilde bir genelge yaynlayarak, bu husustaki iradelerini de gl biimde ortaya koyduklarn dile getiren Erdoan, “ktidara geldiimiz ilk gnden beri tarm alanlarmzn gelitirilmesine, su kaynaklarmzn korunmasna, orman varlmzn glendirilmesine hususi nem atfediyoruz. nk tarmsal retimi, ekonomik boyutunun ok tesinde stratejik bir sektr olarak gryoruz. Bundan sonra da ayn hassasiyetle almaya devam edeceiz.” ifadelerini kulland.
Erdoan, tarm sektrne ilikin baz rakamlar da yle paylat:
“retimin artmas iin greve geldiimiz gnden beri reel olarak 2,1 trilyon lira tarm destei verdik. iftilerimize 2025’te toplam 62,3 milyar lira deme yaptk. Yl sonunda bu mebla 135 milyar liray bulacak. lkemizde tam 206 eit tarm mahsul retiliyor. Bunlarn birounda hamdolsun kendimize yeter durumdayz. Birok rnn retiminde dnyada ilk sralardayz. Tarm ve orman sektrmz geen yl Trkiye ortalamasnn zerinde byme kaydetti. 2002’de 24,5 milyar dolar olan tarmsal haslamz 22 senede tam 3 katna kartarak 2024 ylnda 74 milyar dolara ykselttik. Yine ayn dnemde tarm ihracatmz 3,8 milyar dolardan aldk, getiimiz sene 32,6 milyar dolara ulatrdk. Yani 2002’de lke olarak neredeyse bir ylda yaptmz toplam ihracat bugn sadece tarm alannda gerekletiriyoruz. Tarmda son 22 ylda 110 milyar dolarlk d ticaret fazlas verdik. 186 lkeye 2 bin 218 eit tarm rn ihra edilmi. Peki btn bunlar kim yapyor? ‘Tarm bitti’ denilen Trkiye yapyor. ‘Saman ithal etti’ denilen Trkiye yapyor. ‘Tarmsal retimi kt’ denilen Trkiye yapyor. Daha akla, vicdana, ahlaka smayan bir sr iftirann muhatab olan tarm sektrmz yapyor.”
Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, “Yeni tarm odakl teknoloji gelitirme blgeleri ile Ar-Ge merkezleri ina edeceiz. Dijital tarm, yapay zeka ve ileri tarm teknolojileriyle ilgili aratrmalarn yrtlecei bir aratrma enstitsn hayata geireceiz.” dedi.
Cumhurbakan Erdoan, Betepe Millet Kongre ve Kltr Merkezi’nde dzenlenen 4. Tarm Orman uras kapan programna katld.
Tarm politikalarnn merkezinde retimin en temel faktrnn su olduunu belirten Erdoan, suya gnn rakamlaryla toplam 3 trilyon 350 milyar liralk yatrm yaptklarn vurgulad.
Bu kapsamda 10 bin 663 tesisi hizmete atklarna dikkati eken Erdoan, yle konutu:
“Cumhuriyet tarihinde yaplan barajlarn 3 kat kadar baraj ina ettik. Sulamaya atmz yaklak 24 milyon dekar alanla birlikte sulanan tarm alann 72 milyon dekara ulatrdk. Bu yl iinde 132 milyar lira yatrm byklne sahip 321 tesisi milletimizin hizmetine sunacaz. te yandan ormanclkta da 23 ylda tarihi nitelikte baarlara imza attk. Bugne kadar 7,5 milyardan fazla fidan diktik. En ok aalandrma yapan lke sralamasnda Avrupa’da birinci, dnyada drdncyz. Yaz aylarnda hepimizin yreklerini szlatan orman yangnlarna kar hem insan hem makine hem de teknoloji gcmz ok nemli lde artrdk. Yaptmz aalandrma almalaryla ormanlarmz hem nitelik hem de nicelik olarak gelitirdik, gelitirmeye devam ediyoruz. Tarm, orman, su ve hayvanclk alanndaki karnemizin Allah’a hamdolsun baarlarla dolu olduunu gryoruz. Bu baarlarda ok byk pay olan ifti ve reticilerimizin tamamna milletim adna teekkr ediyor, Rabb’im emeklerini zayi etmesin diyorum.”
“TARIMSAL DPLOMAS PLATFORMLARI KURACAIZ”
Erdoan, 4. Tarm Orman uras’nda geni bir katlmla, gelecek iin son derece nemli 86 kararn alndnn altn izerek, unlar syledi:
“Tm kararlar, hedefler ve stratejiler Tarm ve Orman Bakanlmz tarafndan ayrca yaynlanacak. ura’da alnan kararlarn bir blmn sizlerle ve milletimizle paylamak isterim. Tarmsal retim planlamasnda bitkisel ve hayvansal retimle su rnleri retimi iin stratejik rn listemizi genileterek uygulayacaz. Salgn ve afet deneyimlerinden yola karak yerli retimle kritik rn tedarikini gvence altna alacak acil durum planlar hazrlayacaz. Kkba hayvancln toplam krmz et retimindeki payn yzde 35 seviyelerine karmak iin yeni destek ve programlar hayata geireceiz. lke sularmz dndaki balklk faaliyetlerini destekleyecek ve glendireceiz. klim deiiklii etkilerine dayankl yeni bitki eitleri ve hayvan rklarnn gelitirilmesini ve kullanmn salayacaz. Tek salk yaklam erevesinde gdalardaki antibiyotik ve pestisit kalntsnn nlenmesi iin etkin bir mcadele yrteceiz.”
Gda kayb ve israfnn nlenmesi amacyla tarmsal rgtler ile kurumlar aras ibirliini artracaklarn dile getiren Erdoan, “Trkiye’nin liderliinde lkemiz merkezli blgesel ve uluslararas tarmsal diplomasi platformlar kuracaz. Yeni tarm odakl teknoloji gelitirme blgeleri ile Ar-Ge merkezleri ina edeceiz. Dijital tarm, yapay zeka ve ileri tarm teknolojileriyle ilgili aratrmalarn yrtlecei bir aratrma enstitsn hayata geireceiz.” dedi.
“YANGIN RSK BELRLEME VE ERKEN UYARI SSTEMLERN DEVREYE ALACAIZ”
Cumhurbakan Erdoan, tarmsal sanayide rn bazl kmelenme modeline gemeyi planladklarn, organize tarm blgelerini yaygnlatracaklarn ve bu blgelerin lojistik merkezlerle entegrasyonunu salayacaklarn bildirerek, unlar kaydetti:
“Genetik kaynaklarmz koruyacak, bu kaynaklarn srdrlebilir kullanmn salayacak ve envanterini gelitireceiz. Ormanlarmz iklim deiikliine kar daha direnli hale getirmek iin yangn riski belirleme ve erken uyar sistemlerini devreye alacaz. Orman rnleri sektrnde srdrlebilir hammadde tedariki ve stratejik rn gelitirmeye odakl yol haritas oluturacaz. Sadece bunlarla yetinmiyoruz, 2030’a kadar ime suyu ebekelerindeki kayplar yzde 32’den yzde 25’e indirmeyi hedefliyoruz. Peyzaj alanlarnda daha az tketen kurakla dayankl bitki trlerinin kullanmn yaygnlatracak kurakl peyzaj alanlarn artracaz. Ak kanal sulama sistemlerini, kapal basnl sistemlere dntrecek sulama randmann 2030’a kadar yzde 52’den yzde 60’a karacaz. Kuraklk ve ar hava olaylarna kar erken uyar sistemleri kuracak, dijital kuraklk izleme sistemini gelitireceiz. Tarm sigortas sisteminde uydu teknolojileri ve yapay zekann yaygn bir ekilde kullanlmasn salayacaz. Tarmsal gzlem uydu an hayata geirecek tarmsal retime ynelik yapay zeka destekli tahmin ve izleme sistemlerini kullanma sunacaz. Tarm rnlerimizin marka deerini glendirecek, sertifikal rnleri artracak, ihracatlarmzn yurt d rgtlenmelerini destekleyeceiz. Hep beraber ele vererek bu hedeflerimize ulaacamza inanyorum.”
Cumhurbakan Erdoan, 4. Tarm Orman uras’nn lke ve millet iin hayrlara vesile olmasn diledi.
NOTLAR
Erdoan’a konumasnn ardndan, Tarm ve Orman Bakan brahim Yumakl tarafndan zerinde En’am Suresi’nin 99. ayetinin yazl olduu bir tablo takdim edildi.
Trene Ticaret Bakan mer Bolat, AK Parti Genel Bakanvekilleri Efkan Ala ve Mustafa Elita, AK Parti Genel Bakan Yardmclar ve milletvekilleri, BBP Genel Bakan Mustafa Destici, DSP Genel Bakan nder Aksakal, eski Tarm ve Orman Bakanlar Mehdi Eker, Vahit Kirii ve Bekir Pakdemirli ile Ankara Valisi Vasip ahin de katld.